Frânturi livrești

Deseori mi se întâmplă să revin la o lectură care mi s-a dăltuit adânc în pereții memoriei. De-a lungul timpului, am extras din cărțile citite, cu o exigență maniacală, fragmente pe care le-am considerat a fi antologice. Dacă până acum le notam sub diferite forme pe diferite formate, m-am decis ca de acum înainte să aloc, pe blogu-mi, un „fragmentarium” care, la urma urmei, să-mi înlesnească relectura. Atfel, secțiunea Frânturi livrești va fi ungherul virtual al blogului cu fragmente reprezentative culese din claviatura marilor scriitori.

***

Frântură din Eseuri, Ernesto Sabato, Ed. Rao

ADEVĂR și FRUMUSEȚE

Există, oare, mai multă libertate pentru a face o sonată decât pentru a face un pod? Inginerul trebuie să respecte anumite legi. Muzicianul trebuie să înfrunte legile armoniei. Ambii lucrează cu materiale obiective și preexistente: fiare și note. Ambii trebuie să construiască. În ambele cazuri, construcția trebuie să îndeplinească anumite exigențe: un rezultat maxim cu un mimim de elemente, stil, proporția părților;  nu cumva, în ambele cazuri, frumusețea e rezultatul inevitabil al acestor exigențe?

***

Frântura din Cronica vieții care trece, Fernando Pessoa, Ed. Humanitas

Dar ce altceva este omul însuși decât o insectă oarbă și fără noimă bâzâind pe o fereastră închisă? Instinctiv el presimte că, dincolo de geam, există o lumină mare și există căldură. Dar este orb și nu poate vedea; și nici nu poate vedea că ceva se interpune între el și lumină. De asta se forțează nebunește să se apropie de ea. Se poate îndepărta de lumină dar nu reușește să se apropie de ea mai mult decât îi îngăduie geamul. Cum va putea Știința să-l ajute? Ea poate să descopere neregularitatea și protuberanțele specifice sticlei, să constate că aici e mai groasă, acolo e mai subțire, aici e mai zgrunțuroasă, acolo mai fină: cu toate aceastea, dragă filozofule, oare până în ce punct se apropie el de lumină?(…) Eu totuși cred că omul de geniu, poetul, reușește oarecum să străbată sticla și să iasă în luminozitatea din exterior.

***

Frântură din Nici o privire, Jose Luis Peixoto, Ed. Polirom

Poate că cerul e un ocean mare de apă dulce și poate că noi nu umblăm pe sub cer, ci deasupra lui; poate că noi vedem lucrurile răsturnate, iar pământul e ca un cer, iar când vom muri, când vom muri, vom cădea poate și ne vom afunda în cer.

***

Frântură din Cartea neliniștirii, Fernando Pessoa, Ed. Humanitas

Marile nelinişti ale sufletului nostru sunt întotdeauna nişte cataclisme cosmice. Atunci când ne ating, de jur împrejurul nostru soarele începe să-şi rătăcească drumul, iar stelele, să se perturbe. Vine o zi, pentru orice suflet simţitor, când Destinul i se transformă în apocalipsa unei angoase – când se prăbuşesc cerurile şi toate lumile peste disperarea lui.

***

Frântură din Garda Albă, Mikhail Bulgakov, Ed. Polirom

Toate sunt trecătoare. Chinuri, suferințe, vărsări de sânge, molimă, foamete. Totul va pieri, dar stelele de pe cer vor dăinui și atunci când jos, pe pământ, nu va mai rămâne nici măcar umbra noastră sau a înfăptuirilor noastre. Nu se află nimeni pe fața pământului care să n-o știe. Și atunci de ce nu vrem să ne îndreptăm privirea spre stele? De ce?

***

Frântură din Solenoid, Mircea Cărtărescu, Ed. Humanitas

Literatura e un muzeu închis ermetic, muzeu al ușilor iluzorii, al artiștilor preocupați de nuanțele de cafeniu și de imitarea cât mai expresivă a canaturilor, balamalelor și clanțelor, de negrul catifelat al găurii cheii. Ajunge doar să închizi ochii și să pipăi cu degetul zidul continuu și nesfârșit ca să înțelegi că nicăieri în edificiul literar nu există deschidere și fisură. […]. După ce ai citit zeci de mii de cărți, nu te poți opri să nu te întrebi: unde-a fost viața mea în tot acest timp? Ai înghițit de-a valma viețile altora, mereu cu o dimensiune în minus față de lumea în care exiști, oricât de uimitoare tururi de forță artistică ar fi ele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s