Zilele regelui – Florian Filip

Image

De câteva zile am ieșit de sub vraja cuvintelor ale lui Florian Filip. Am fost destul de tentat să renunț la a mai scrie vreo cronică despre Zilele regelui pentru a nu altera câtuși de puțin această bijuterie literară. Mai mult decât atât, Zilele regelui a fost o carte pe care am citit-o cu nesaț într-un timp foarte scurt, cu zâmbetul pe buze, dar care, după ultima pagină parcursă, parcă mi se împotrivea să aștern vreo idee pe hârtie.

Pe o structură istorică solidă, Florian Filip zugrăvește o frescă colorată și agitată a Bucuresciului din secolul XIX.

După abdicarea lui Al. I. Cuza din februarie 1866, când Principatele clocoteau într-o degringoladă pulverulentă, Hortense Cornu, o confidentă a împăratului Napoleon, a pus în mișcare un abil lanț al slăbiciunilor, ademenindu-l la tronul țării pe tânărul de doar 27 de ani, locotenent în regimentul de dragoni din Berlin, Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen. Cu foarte multe rezerve dar și cu o dorință arzătoare de a pune țara pe roate, Carol pornește pe un drum labirintic dar și inițiatic. Istoria sa este fin cernută prin optica dentistului său berlinez, Joseph Strauss, care îl însoțește în Principate cu o strângere de inimă.

Situația contextuală din acel ev ne este deschisă și creionată cu o dibăcie literară rar întâlnită. Lipsa sincronizării cu evoluția, neajunsurile, corupția, slaba pregătire a armatei ne sunt aduse în prim plan, dar de această dată, parcă, cu o răutate în glas.

„Înțelesese de la început cu un nărav al locului, oamenilor nu le păsa dacă sunt știrbi. Nu-și curățau gurile, mâncau cum puteau, se grăbeau să scape de dinții stricați. Ți-i scoateau singuri, înmuiați în țuică (…)”„Inspecția trupelor și a fortificațiilor îi lăsase un gust amar, fiindcă întâlnise militari prost echipați și lipsiți de rutina disciplinei, stocuri derizorii de cartușe, praf de pușcă pe fundul tolbelor, cai costelivi și puțini, șiruri șubrede de tranșee. (…) ”.

Frâiele sunt preluate de herr Strauss, care, împreună cu al său motan Siegfried, trece printr-un anevoios proces de acomodare în acea lume străină, prăfoasă, nu departe de primitivism. Când totul părea părea fără vlagă și pierdut în acel neant românesc, norocul de a se îndrăgosti dă și peste dentist, cunoscând iubirea arzătoare a unei sârboaice rătăcite, Elena Dutcovici.

„Fustele domnișoarei Ducovici nu s-au ridicat niciodată până la capăt, au săltat cu doi, trei centimetri la fiecare vizită, au ajuns la ultima parte a lui iulie puțin deasupra genunchilor, apoi, la începutul lui august până la jumătatea pulpelor și, la urmă, când calendarele se pregăteau să întâmpine luna septembrie, doar cu o palmă mai sus, cât să-i fie mângâiată pielea fermecătoare, albă ca laptele, catifelată cum nici catifeaua nu este”

Nici viața amoroasă a viitorului rege nu este una lipsită de picanterii, cunoscând atât laturi ortodoxe cât și laturi mai puțin ortodoxe, cu deznodăminte tulburătoare și ofensatoare.

Micro-cosmosul lui Joseph Strauss este acaparat și înglobat de macro-cosmosul dirijat de viitorul rege, Carol I, ambele ambele îmbrăcând un estet înveliș moralizator.

Florian Filip stăpânește cu conștiinciozitate de la prima până la ultima pagină, fiecare gest, mișcare, atitudinte a fiecărui personaj, formându-le un stabiliment cimentat în moravuri și expresivitate.

Finalul, realizat într-o notă tragico-optimistă, este punctul la care nu mi-aș fi dorit să ajung, râvnind după o continuare firească.

Image„Zilele regelui”, Florian Filip, Ed. Polirom, 2012

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria Recenzii nepretenţioase

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s