Django. The D is silent.

A fost o decizie relativ dificilă dacă să postez pe acest blog, calibrat pe literatură, și impresiile mele vis-a-vis de cea de-a șaptea artă, cinematografia. Având în vedere faptul că filmul îmi este și el, pe lângă cărți, un canal de evadarea din realitatea cotidiană și un mijloc de desfătare a simțurilor, m-am hotărât să aloc un mic colț virtual și filmelor dragi mie.
Am constat cu regret că, din cauza timpului meu liber care este din ce în ce mai limitat, am ajuns la un nivel în care refuz sub orice formă filmele de duzină cu slabe perspective de reușită. Înainte de vizionarea unui film încep vânătoarea de trailere, păreri și recenzii (a se înțelege că evit spoilerele), pentru a ținti precis target-ul meu, astfel, pornesc pe firul filmului cu un
bagaj însemnat de stimulente.
ImageAșa mi s-a întâmplat cu ultimul spectacol de zile mari etichetat de Quentin Tarantino, Django Unchained.

În momentul în care am trecut, cu entuziasm, pragul sălii de cinema știam ce avea să se desfășoare în fața ochilor mei, cunoscând din filmele anterioare stilul inconfundabil de atipic a lui Tarantino.
Într-o perioadă întunecată și nefastă din istoria SUA, în care sclavagismul era înfloritor, Dr. King Schultz (Cristoph Waltz), un veritabil și temut vânător de recompense intră într-o anevoioasă căutare a fraților Brittle, iar Django (Jamie Foxx), un oarecare sclav, se dovedește a fi asul din mâneca doctorului. După decătușarea propriu zisă, Django se bucură de prietenia doctorului Schultz, bazată pe compromisuri („quid pro quo”): uciderea celor 3 frați urmăriți în schimbul eliberării soției sclavului, Broomhilda.
Intriga fiind plasată, Tarantino așterne un covor roșu (zic covor roșu datorită cantităților enorme de sânge vărsate) în fața aventurilor ce urmează să ne răsfețe văzul. Îndată ce misiunea de uciderea a celor 3 nelegiuiți a fost încununată de succes, drumul celor doi se îndreptă spre moșia lui Calvin Candie (Leonardo DiCaprio), unde Broomhilda era subjugată. De o adevărată tevatură avem parte aici, cu un final cât se poate de previzibil.Image

Dacă în Inglorious Basterds, Cristoph Waltz reușește să-ți injecteze plumb în vene prin atitudinea sa de nazist dezumanizat, în filmul de față se evidențiază printr-o atitudine inteligentă, juvenilă dar și extrem de nemiloasă când situația o cere. Rolul său (îl consider a fi rolul vieții sale) îl completează pe cel a lui Jamie Foxx, care, după propria-mi părere, este unul neîncadrat perfect în șablonul filmului, adoptând o atitudine multe prea rigidă, standardizată. După prima jumătate a filmului, îl avem în colimator pe șarmantul monsieur Candie (primul rol negativ a lui DiCaprio) care își intră extrem de bine în rolul proprietarului celei mai mari plantații de bumbac din Mississipi, Candyland. Cu o atitudine aristocratică, tânărul Candie, participă la luptele Mandingo (niște gladiatori africanizați 🙂 ), lupte ce par a fi elementul cheie prin care Dr. Schultz și Django își fac intrarea. Toate încercările de eliberare ale Broomhildei sunt deconspirate de bătrânul Stephen (Samuel L. Jackson), un fost sclav ce dă dovadă de supunere dusă până la abnegație.

Image
După cum am mai spus, stilul inconfundabil abordat de Tarantino este unul cât se poate de matur gândit însă într-o cheie macabro-comică.
Concluzionând, pe parcursul vizionării, am trăit cu impresia că Tarantino, cu al său vast bagaj de cunoștințe într-ale cinemaului, reproduce o alternativă a acelei epoci ale SUA într-un mișto continuu.

10/10

Reclame

4 comentarii

Din categoria A şaptea artă

4 răspunsuri la „Django. The D is silent.

  1. Imi pare bine ca pana la urma te-ai decis sa scrii despre el 😀 si ca ti-a placut asa mult, sa zicem cat mi-a placut si mie

  2. Tentația a fost mult prea mare ca să-i rezist. După cum spuneam, deși e un blog „de cărți”, filmele cu adevărat bune merită umila mea atenție 🙂
    În privința filmului, postările tale fervente m-au stimulat să-l văd și apoi să-l plac 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s